e-press

Andriaki-logotipo


harbourcare1

Εορτασμός Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού 2016

Το Λιμεναρχείο Άνδρου οργανώνει και προωθεί μια σειρά δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται με την συνδρομή της HELMEPA η οποία έχει συνδράμει στην καθιέρωση της «Ευρωπαική Ημέρα Καθαρισμού ακτών». Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η ανάδειξη του προβλήματος της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος με απορρίμματα και η ανάγκη για μία περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον και υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους.

Οι δράσεις προσδιορίζονται στην χρονική περίοδο από 6 ως 15 Μαΐου 2016.

Σύμφωνα με ενημερωτικό του  Πλωτάρχη Λ.Σ. Νάνου Χρήστου οι δράσεις έχουν ως εξής:

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΒΥΘΟΥ

Με την συμμετοχή εθελοντών δυτών, θα ανελκυθούν από τον βυθό των λιμανιών αντικείμενα και απορρίμματα.  Από ξηράς εθελοντές θα βοηθούν στην ανέλκυση των αντικειμένων αλλά και στον εντοπισμό  τους στον βυθό. Τα ανελκυσθέντα αντικείμενα θα συγκεντρωθούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την προέλευσή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων επίσης για τις δραστηριότητες οι οποίες  επιβαρύνουν το περιβάλλον.

1. Καθαρισμός βυθού στη Χώρα

2. Καθαρισμού βυθού στο Κόρθι

3. Καθαρισμός βυθού στο Μπατσί

4. Καθαρισμός βυθού στο Γαύριο

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΩΝ

Με την συμμετοχή εθελοντών, θα γίνει συλλογή αντικειμένων και απορριμμάτων που θα εντοπιστούν στις όχθες των ποταμών. Επιπρόσθετα θα συλλεχθούν απορρίμματα και από τις παρακείμενες της όχθης ακτές ώστε με τον τρόπο αυτό να υπάρξει κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο τα στερεά απορρίμματα από τις κοίτες των ποταμών καταλήγουν στην θάλασσα. Τα απορρίμματα που θα περισυλλεγούν, θα συγκεντρωθούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς την προέλευσή τους και την συσχέτισή τους με δραστηριότητες οι οποίες  επιβαρύνουν το περιβάλλον. Θα ακολουθήσεις συλλογή από τον Δήμοα και ανακύκλωση όσων υπάρχει η δυνατότητα.

1. Καθαρισμός ποταμού στο Παραπόρτι      2. Καθαρισμός ποταμού στο Κόρθι

3. Καθαρισμός ποταμού στο Συνετί               4. Καθαρισμός ποταμού στο Κυπρί

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ – ΛΙΜΕΝΩΝ

Με τη συμμετοχή εθελοντών, θα γίνει περισυλλογή αντικειμένων και απορριμμάτων τόσο από τις ακτές όσο και από τους λιμένες της Άνδρου. Τα αντικείμενα που θα περισυλλεχθούν, θα διαχωριστούν σε ανακυκλώσιμα ή μη και ακολούθως τα ανακυκλώσιμα θα διατεθούν σε εταιρία ανακύκλωσης, ενώ τα υπόλοιπα με μέριμνα του Δήμου θα εναποτεθούν σε κατάλληλο χώρο. Με την δράση αυτή γίνεται αντιληπτό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από διάφορες ανθρώπινες δράσεις.

1. Παραπόρτι         2. Νημπορειό       3. Λιμάνι Χώρας           4. Γιάλια (Μπρός-Πίσω)

5. Άχλα                    6. Ζόργκο              7. Βιτάλι –Ατένη           8. Πέζα (Μεγάλα)

9. Φελλό               10. Γαύριο            11. Χρυσή άμμος          12. Αγ. Πέτρος

13. Κυπρί              14. Μπατσί           15. Χαλκολιμνιώνας    16. Γιαλός-Κόρθι

17. Γριάς πήδημα

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σκοπός είναι να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μικρών ηλικιών και αυριανών πολιτών, μέσω της ψυχαγωγίας και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αφετέρου, μέσω της πολύπλευρης ενημέρωσης στόχος είναι η ευρεία δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας και η ανάδειξη περιβαλλοντικής συνείδησης.

1.Θεματική ζωγραφική σε σχολεία                                      2. Θεματική χειροτεχνία

3. Προβολή εκπαιδευτικού υλικού                                      4. Ομιλίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

5. Διαλέξεις σε σχολεία                                                          6. Ανάρτηση σε ιστοσελίδες υλικού ευαισθητοποίησης

7. Μηνύματα στο ραδιόφωνο                                               8. Ανάρτηση έντυπου υλικού ευαισθητοποίησης


harbourcare2

Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β' και πλήθους πιστών ο εσπερινός της Αγίας Ειρήνης στην ομώνυμη Μονή των Αποικίων. Και του χρόνου, Βοήθειά μας η Χάρη Της.

agiairene1 agiairene2

"Στον εόρτιο Εσπερινό, που τελέσθηκε στις 4.5.2016 στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης, στην περιοχή των Αποικίων, ανακαινισθείσης εκ θεμελίων από τον φιλάγιο Πλοιοκτήτη κ. Ιωάννη Πολέμη, χοροστάτησε απόψε ο Σεβασμιώτατος κ.Δωρόθεος Β' , συμπαραστατούμενος από Εφημερίους της Χώρας και των γύρω περιοχών, και αφού αναφέρθηκε στο συναξάριο της Αγίας Ειρήνης,  ομίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την ειρήνη του Θεού, τονίζοντας ότι χωρίς Θεό δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων.

Προ του πέρατος της Ακολουθίας, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημεριο Βουρκωτής, Αιδεσιμ. Ιωάννη Μαλταμπέ, ο οποίος με ιεραποστολικό ζήλο εξυπηρετεί επί πολλά έτη, εκτός της Ενορίας του, και παρακείμενες κενές Ενορίες."

agiairene-2

agiairene-1

agiairene-3

agiairene-4

agiairene-5

agiairene-6

Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

13 Αυγούστου 2016 στην Άνδρο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη,

"Με τα χρώματα της Ελλάδος"


Protopsalti

Η προπώληση των εισιτηρίων μέχρι εξαντλήσεως της πρώτης παρτίδας ανέρχεται σε 18 ευρώ, ενώ αργότερα θα πωλούνται προς 25 ευρώ το καθένα.

Με ένα ουράνιο μουσικό τόξο με χρώματα από την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρια να απολαύσουμε την  Αλκηστις Πρωτοψάλτη, μια απο τις πιό αγαπημένες διαχρονικές Ελληνίδες ερμηνεύτριες, η οποία φημίζεται γιά την “δωρική” και τρυφερή φωνή της, την ξεχωριστή έκφρασή της αλλά και την μοναδική σκηνική της παρουσία που ξεσηκώνει το κοινό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Το προγραμμα αυτο έχει παρουσιαστεί στο Μetropolitan Museum της Νέας Υόρκης, στο Alhambra theater στο Παρίσι, στο Cadoghan theater στο Λονδίνο, στο Τελ Αβίβ, στην Κύπρο κ.α. με ιδιαιτερη επιτυχία και απέσπασε τις καλύτερες κριτικές, και σε λίγες πόλεις της Ελληνικής επικράτειας.

Η “μοναδική” Αλκηστις όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όσοι εχουν την τυχη να την ακούσουν, είναι ο κρίκος που ενώνει την Ελληνική μουσική με τον διεθνή κινηματογράφο και το μιουζικαλ :  “καθε εμφάνιση αυτής της μουσας είναι μία εμπειρία μοναδική χωρίς σύγκριση” έχει σχολιάσει αρκετές φορές ο διεθνής τύπος.

H  εξαιρετική ερμηνεύτρια θα μας συγκινήσει  τραγουδώντας μελοποιημένη ποίηση του Νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη , και θα συνεχίσει με σύγχρονη Ελληνική μουσική, χαρίζοντας μας τα καλύτερα της, τραγουδια που θα μας κάνουν να ονειρευτούμε, να αγαπήσουμε, να ξεχάσουμε, τραγούδια με χρώματα απο την Ελλάδα, μελωδικά, με ροκ πινελιές, τραγουδια που θα γεμισουν την ψυχή μας.

Μαζί της μία ομαδα εξαιρετικών μουσικών , διακεκριμένων σολίστ, οι οποίοι ξεχωριζουν με το πάθος τους, ξεδιπλώνοντας μοναδικά στην σκηνή το ταλέντο τους.

Οπως έγραψαν και στο Musicity γι αυτη την παρασταση: "Έκανε τα πρώτα της βήματα ερμηνεύοντας Καβάφη και Ρίτσο γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ’70, όμως έλαχε να απογειωθεί τραγουδώντας με πάθος Νικολακοπούλου και Κραουνάκη. Με το «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» το 1985 η μελαχρινή συνεσταλμένη Άλκηστις, έγινε αυτό που ξέρουμε σήμερα. Μια χίμαιρα μουσικής, ήχων, κινήσεων και ενέργειας. Ένα σκηνικό ηφαίστειο που ξυπνά μνήμες και σου αγγίζει ακόμα και εκείνες τις χορδές που μέχρι να την ακούσεις έμεναν ακούρδιστες. Έτσι κι εκείνο το βράδυ στις 9 του Σεπτέμβρη, βράδυ δροσερό, φθινοπωρινό και όμορφο ανέβηκε στον Πειραιά μαζί με τους μουσικούς της αναπαριστώντας μας μουσικά… «Τα χρώματα της Ελλάδας», όπως είναι και ο τίτλος αυτής της παγκόσμιας περιοδείας της. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη παραμένει πάντα ένα φαινόμενο προς αναζήτηση. Η άμεση εναλλαγή της από ερμηνεύτρια σε performer, η ρεπερτοριακή της γκάμα και ο πλούτος των εκφραστικών της μέσων δεν θα πάψουν ποτέ να ξαφνιάζουν όποιον τύχει να την ακούσει. Ένας λόγος που το κοινό της, ποικιλόμορφο και ανομοιογενές, ανανεώνεται με ρυθμούς γρήγορους και παθιασμένους. Απ’ την «Σωτηρία της ψυχής» στο «Βενζινάδικο» κι απ’ την «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» ως το «Διθέσιο» η Άλκηστις δεν αφήνει τα μάτια κανενός να φύγουν από πάνω της. Τα μαύρα της μαλλιά, τα μαύρα της μάτια και τα μαύρα της ρούχα εκπέμπουν πάντα φως εκ φωτός. «Είναι ένα αυτοκίνητο που αν το κουρδίσεις θα πέσει πάνω στο κοινό», είχε πει για εκείνη ο μέντοράς της Ανδρέας Βουτσινάς, που μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη την σκηνοθετούσαν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο θρυλικό «Γκάζι», κάνοντάς την, την ιέρεια του «Γκαζιού». Από τότε η Άλκηστις δεν ξεκουρδίστηκε ποτέ. Τραγούδησε τα άπαντα το βράδυ του Σεπτέμβρη στο Βεάκειο. Τα τραγούδησε με πάθος και ενέργεια κάνοντας το ασφυκτικά γεμάτο θέατρο να χοροπηδά τραγουδώντας και χορεύοντας, χωρίς να μπορεί να σταματήσει".

Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

safe1

«Ημέρα Καριέρας» για τους Ανδριώτες –και όχι μόνο- αποφοίτους των Αρσακείων Σχολείων

safe2

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Αποφοίτων Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας -Σ.Α.Φ.Ε - στα πλαίσια της στήριξης των νέων σε θέματα καριέρας και επαγγελματικού προσανατολισμού, οργανώνουν το Σάββατο 28 Μαΐου 2016  «Ημέρα Καριέρας» στο Ξενοδοχείο St.George Lycabettus. Υπεύθυνη είναι η Πρόεδρος και Ceo της Εταιρίας Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού «People For Business». και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Α.Φ.Ε. κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα. Παρούσες θα είναι εταιρείες και επιχειρήσεις που θα έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους και θα έχουν στην κατοχή τους βιογραφικά αποφοίτων, οι οποίοι θα είναι και εκείνοι παρόντες. Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους για τη συγκέντρωση βιογραφικών σε ηλεκτρονική μορφή στο e-mail του Σ.Α.Φ.Ε.: sa-fe@otenet.gr μέχρι 11 Μαΐου.

Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

Η ΆΝΔΡΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ σας προσκαλεί να επισκεφθείτε το όμορφο νησί μας για χαλάρωση και ευεξία λίγες μέρες πριν η καθημερινότητα αρχίσει με το τέλος των διακοπών του Πάσχα.

Πεζοπορία και διαλογισμός

Το Σάββατο το πρωί θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το νησί από κοντά και να περπατήσουμε στα όμορφα μονοπάτια της περιοχής του Κορθίου. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα είναι μέρος ή ολόκληρη η διαδρομή των 10 χλμ του 1ου Ορεινού Αγώνα Τρεξίματος Andros Trail Race (θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες των συμμετεχόντων). Μια εξαιρετικά όμορφη και ιδιαίτερη διαδρομή που ξεκινάει απο τον Όρμο Κορθίου, με θέα, που διασχίζει παραδοσιακούς οικισμούς, λιθόστρωτα μονοπάτια, ποταμάκια, γεφύρια και πλούσια βλάστηση. Θα κάνουμε μια στάση για νερό, αλλά και έναν διαλογισμό στο πανέμορφο Γεφύρι της Αγάπης - διάσημο από την ταινία "Μικρά Αγγλία" - στο χωριό Επισκοπειός, που θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να προετοιμαστούμε και εσωτερικά για το σεμινάριο του Ταϊλανδέζικου μασάζ. Τη πεζοπορία θα οδηγήσει συνοδός της Trekking Andros & Outdoor Activities.

Το Σεμινάριο Thai Yoga Massage

thaiyogamassage

Σε αυτό το σεμινάριο θα μάθουμε την εφαρμογή απλών και αποτελεσματικών τεχνικών μέσα από τη πανάρχαια τέχνη του Ταϊλανδέζικου Μασάζ για την αποσυμφόρηση σωματικών εντάσεων και πόνων σε πόδια, μέση, πλάτη και αυχένα. Μετά το πέρας του διήμερου θα μπορείτε να εφαρμόσετε τις τεχνικές αυτές σε φίλους και συγγενείς ερχόμενοι σε επαφή με την αυτοδιαχείριση της υγείας σας.
Οι βασικές τεχνικές που εφαρμόζονται στο Ταϊλανδέζικο μασάζ, είναι οι ομαλές πιέσεις και οι παθητικές διατάσεις όμοιων με αυτών της Yoga. Οι πιέσεις γίνονται σε ειδικά σημεία πίεσης και μεσημβρινούς που διαπερνούν το ανθρώπινο σώμα και ανακουφίζουν από πόνους και μπλοκαρίσματα σε μυϊκό επίπεδο. Η βαθμιαία εκτέλεση μιας ποικιλίας διατάσεων έχουν επίδραση σε όλο το σώμα βελτιώνοντας το εύρος κίνησης και την ελαστικότητα του και το αποτέλεσμα τους είναι να χαρίσουν ένα αίσθημα έκτασης και αναζωογόνησης. Το ταϊλανδέζικο μασάζ εκτελείτε σε κατάλληλο στρώμα στο πάτωμα, εφαρμόζετε πάνω  από τα ρούχα και δε γίνεται χρήση λαδιού.  
Η συμμετοχή στο σεμινάριο αυτό ΔΕΝ προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία με άλλες μεθόδους μάλαξης ή σωματικής πρακτικής. 
Τόπος Διεξαγωγής: Άνδρος ΚοινΣΕπ, Όρμος Κορθίου. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

Συμμετοχή

Πακέτο Συμμετοχής : Κόστος ανά άτομο 170€ για δηλώσεις συμμετοχής έως και 29/4/2016,185€ για δηλώσεις συμμετοχής από 30/4/2016
Περιλαμβάνει :
-Διαμονή δύο νύχτες σε δίκλινο με πρωινό με τοπικά προϊόντα,
-Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια Ραφήνα – Άνδρος και Άνδρος-Ραφήνα,
- Μεταφορά από το λιμάνι στον Όρμο Κορθίου,
-Σεμινάριο Τhai Yoga Massage και
- Πεζοπορία με συνοδό της Trekking Andros & Outdoor Activities
Κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο Thai Yoga Massage (6 ώρες):
50€ για δηλώσεις συμμετοχής έως και 29/4/2016
65€ Για δηλώσεις συμμετοχής από 30/4/2016
Περισσότερες πληροφορίες και Κρατήσεις Θέσεων: 693612007869361200786936120078
Για τη καλύτερη εξυπηρέτησή σας, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η κράτηση θέσης.

Alex.Kostis

Εισηγητής μας σε αυτό το σεμινάριο ο Αλέξανδρος Κωστής. Μετά από σπουδές στην κατασκευή μουσικών οργάνων και τη μουσική τεχνολογία, επικεντρώθηκε στην εξάσκηση σε διάφορες σωματικές και πνευματικές πρακτικές, όπως τη Capoeira, Tensegrity, Qi Qong. Οι πρακτικές αυτές τον οδήγησαν το 2009 να μελετήσει την τέχνη του μασάζ, την οποία από τότε εξασκεί επαγγελματικά. Έχει συμπληρώσει πολλές ώρες μαθητείας σε Ταϊλάνδη και Ελλάδα πάνω στο Ταϊλανδέζικο, το λεμφικό και το κοιλιακό μασάζ των εσωτερικών οργάνων (Chi Nei Tsang), την Κρανιοιερή ενώ έχει λάβει τη βασική εκπαίδευση στη Κινέζικη Ιατρική.
Επίσης από το 2009 εκπαιδεύεται πάνω στην σωματική ψυχοθεραπεία, με ειδίκευση στα θέματα της παιδικής ηλικίας , τη θεραπεία ζευγαριών και τη συμβουλευτική.
Τα τρία τελευταία χρόνια ασχολείται και μελετά με τη Permaculture (Περμακουλτούρα) μια μέθοδο σχεδιασμού βιώσιμων ανθρώπινων και φυσικών οίκο-συστημάτων. Στον ελεύθερο χρόνο εφαρμόζει σε διάφορα πρότζεκτ στην Αθήνα τις αρχές της με εστίαση την ολιστική διαχείριση και καλλιέργεια της γης και τους βιώσιμους τρόπους διαβίωσης.

Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

Ιστιοπλοία για τα Ανδριωτάκια της Αθήνας από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου, στο Καλαμάκι!


Ο πρώτος μήνας Δωρεάν!

nok-27.2.2016-2

Ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου ενημερώνει τα μέλη, τους φίλους, και όλους τους Ανδριώτες που κατοικούν στην Αθήνα, ότι δημιουργεί σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλος Καλαμακίου τμήμα εκμάθησης ιστιοπλοΐας και κολύμβησης για παιδιά ηλικίας 7-18 ετών. Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε με στόχο την γνωριμία, συνεργασία και σύσφιξη των σχέσεων των παιδιών της Άνδρου μεταξύ τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος μήνας εκμάθησης είναι δωρεάν για τα παιδιά της Άνδρου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε: 210 42 93 910210 42 93 910 / 6985 083 377 210 42 93 910


Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

life2

lifewww

Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

Ο δικός μας Γιάννης Ζιώτης!!!

At only 39 years of age, author and journalist Giannis Ziotis is on his way to international recognition after his latest novel Roads of Tension has been translated into English, making him one of the few authors of his generation to represent the social novel genre outside the Greek borders.

Greece Is…

giannisziotis

Σε ηλικία μόλις 39 ετών ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ζιώτης αναγνωρίζεται διεθνώς μετά την μετάφραση της νουβέλας του «Δρόμοι Υπερέντασης» στα Αγγλικά, γεγονός που τον καθιστά σαν έναν από τους λίγους συγγραφείς της γενιάς που εκπροσωπούν το είδος της κοινωνικής νουβέλας πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Η Ελλάδα είναι …


Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

Επειδή το Μέλλον ανήκει πάντα στους Νέους...

Επειδή υπάρχει η άλλη Άνδρος, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτές τις σκέψεις, αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα Όνειρα...

Thoughts...

rafaelazioti

I created this blog
- to inform and be informed
- to reflect and to trouble
- to think and think me
- to look at the world and world look at me
- to give and take joy

Finally, talk and to talk
We are all so young!

R. Zioti.

Editorial team: Μ. Λούκα, Κ. Στρατή, Κ. Ανύση, Ει. Ιντζιρτζή, Δ. Βιδάλη, Κ. Ζώταλη, Στ. Κωττάκης.

Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας


Andros - Live στο Κόρθι!

Korthi-Bay


Andros - Live στην Χώρα!

Neiborio-Bayxpressnews


Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

Χρήσιμα Τηλέφωνα

policepictures

Οι παρακάτω τριψήφιοι και τετραψήφιοι αριθμοί αντιστοιχούν σε τηλεφωνικές γραμμές που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και στις οποίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες, παράπονα και καταγγελίες:

100: Τηλεφωνική επικοινωνία για άμεση αστυνομική επέμβαση σε κάθε νομό της χώρας.

Κάθε πολίτης μπορεί να επικοινωνεί με την άμεση Δράση στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στο 100.

109: Τηλεφωνική επικοινωνία με τις Υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, για καταγγελίες σχετικές με ναρκωτικά.

1156: Παροχή πληροφοριών για εξαφανισθέντες ανήλικους.

11188: Επικοινωνία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

1571: Τηλεφωνική επικοινωνία στην ελληνική, αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ημεδαποί και αλλοδαποί τουρίστες.

10414 και 1014: Επικοινωνία με την Δ.Α.Ε.Ε.Β. (Αντιτρομοκρατική) για παροχή πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας. Διασφαλίζεται απόλυτα το απόρρητο της επικοινωνίας, καθώς και η ανωνυμία του ατόμου που τηλεφωνεί (δεν είναι δυνατή η αναγνώριση κλήσης).

1033: Δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με όλες τις Αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και δυνατότητα σύνδεσης με το Τηλεφωνικό Κέντρο (100) όλων των Νομών της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να απευθύνεστε και στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.


Ναυτική πυξίδα κατασκευής "W. Elliot 268 High Holborn London" 19ος αι. αρ. συλλ. 1866 Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας

"Γυρίζοντας το πρόσωπο στον ήλιο, οι σκιές θα μείνουν πίσω..."

0 Σχόλια

Άνδρος

Andros-1 

Είναι ο ριγμένος βράχος στην θάλασσα...

Με τις ξερολιθιές και τα πλατάνια, τους δρύδες και τις αιμασιές...

Είναι το νησί του Αιόλου, με τα «γαλαχτισμένα» λιθόστρωτα και τα πέτρινα πυργόσπιτα, φορτωμένα βουκαμβίλιες, γεράνια και βασιλικό.

Η Άνδρος του Αιγαιοπελαγίτικου χρώματος και του νεοκλασσικού πολιτισμού έχει τη δική της δυναμική. Τη μαγεία εκείνη, που έκανε τους κατοίκους της, να ταξιδέψουν τον κόσμο με τα καράβια τους και να βρουν το λιμάνι τους στο πνεύμα ενός Ανδρέα Εμπειρίκου...

Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Κυκλόδων και δεύτερο σε έκταση μετά την Νάξο.

Διοικητικά, μέχρι την τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 και την διοικητική μεταρρύθμιση του  Καλλικράτη -η οποία εφαρμόζεται από 1.1.2011, αποτελούσε επαρχία με τρεις δήμους: της Άνδρου (Χώρα και περίχωρα), με τελευταίο δήμαρχο τον Μανώλη Βάμβουκα, του Κορθίου (Όρμος Κορθίου και περίχωρα)  με τελευταίο δήμαρχο τον Γιάννη Γλυνό, της Υδρούσας που αποτελείται από το Γαύριο, το Μπατσί και την ευρύτερη περιοχή με τελευταίο δήμαρχο τον Κυριάκο Θωμά. Τελεύταίος έπαρχος του νησιού ήταν ο Γιάννης Μαλταμπές. 

Πρώτος δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Ανδρου είναι ο Γιάννης Γλυνός.

Andros-2 

Έδαφος και Φύση του νησιού:

Η Άνδρος έχει έκταση 374 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σχήμα επίμηκες με διεύθυνση Β-ΒΔ προς Ν-ΝΑ. Ψηλότερα βουνά της είναι το Πέταλο και η Κουβάρα (μέγιστο υψόμετρο 997 μ. κορυφή Προφήτης Ηλίας).

Οι ντόπιοι συχνά αποκαλούν το νησί «βράχο» εξαιτίας τόσο του βραχώδους των ακτών, όσο και των βραχονησίδων που περιβάλλουν την Ανδρο. Ενδεικτικά αναφέρονται τα Γαυριονήσια, με τα ξεχωριστό τους ονόματα: Αλαδονήσι, Πρασονήσι, Λαγονήσι και Μεγάλο Νησί στη δυτική πλευρά και η Θεοτόκος στην ανατολική πλευρά, βορειότερα της Χώρας.

Η σύσταση του υπεδάφους σχεδόν αποκλειστικά από κρυσταλλικό σχιστόλιθο «ευλογεί» το νησί με ποτάμια, χειμάρους, ρέματα και πολλές πηγές έτσι ώστε οι δρύδες (βελανιδιές), τα αιωνόβια πλατάνια, οι ελιές, τα κυπαρίσσια, οι καρυδιές και οι λεμονιές να μην αποτελούν έκπληξη για τον περιηγητή, τουλάχιστον στη Ν-ΝΑ πλευρά. Στα νερό και στην πλούσια βλάστησή της οφείλει η Άνδρος και τις αρχαίες προσωνυμίες της, Υδρούσα, Λασία, Νωναγρία  και Επαγρίς.

Γνωστότερες πηγές της είναι οι Σάριζα και Λεζίνα, με ιαματικές ιδιότητες. Άλλες είναι το Ζένιο στην Κουβάρα, η Κούμουλος στις Μένητες, το Μελίτι και το Μετόχι στις Στραπουργιές, η Άβυσσος στα Λιβάδια και η Ακοή και η Λειβάδα στα Λάμυρα. Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού η βλάστηση είναι θαμνώδης και φιλοξενεί πλήθος εντόμων, ερπετά, μικρά θηλαστικά και μεγάλη ποικιλία από πουλιά, μεταξύ των οποίων πέρδικες, γεράκια αλλά και κάποια σπάνια είδη αρπακτικών, όπως ο σπιζαετός.

Στις απόκρημνες ακτές του νησιού πετούν αγριοπερίστερα και πετροχελίδονα ενώ σε κάποιες συχνάζει και η μεσογειακή φώκια. Χαρακτηριστικό της διαμόρφωσης του εδάφους του νησιού είναι οι «αιμασιές», όπως αποκαλούνται τοπικά, τα αναχώματα που συγκρατούνται από πέτρινους τοίχους για το σχηματισμό επίπεδων καλλιεργήσιμων επιφανειών.

Το νησί έχει τρία λιμάνια. Δύο στην δυτική πλευρά και ένα στην ανατολική. Το κύριο λιμάνι είναι το Γαύριο, με τακτική συγκοινωνία από τη Ραφήνα, ενώ στο Μπατσί φθάνουν «ιπτάμενα δελφίνια» κυρίως από τη Ραφήνα. Το λιμάνι της Χώρας χρησιμοποιείται περισσότερο ως μαρίνα ιδιωτικών σκαφών και αλιευτικών.

Στη δυτική πλευρά της Άνδρου βρίσκονται οι μεγάλες αμμώδεις παραλίες του νησιού, όλες υπήνεμες, εύκολα προσπελάσιμες και αξιοποιημένες τουριστικά. Όσοι αναζητούν ησυχία και άγρια ομορφιά θα την βρουν στις παραλίες της βορειοανατολικής και της νοτιοανατολικής πλευράς.

Το κλίμα της Ανδρου είναι ήπιο με μαλακούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια χάρη στα Αυγουστιάτικα μελτέμια 

Andros-3 

Αρχιτεκτονική:

Η αρχιτεκτονική στην Άνδρο δεν υπακούει σε αυστηρούς κανόνες κυκλαδίτικου παραδοσιακού χτισίματος. Τα αιγαιοπελαγίτικα καταλύματα συνυπάρχουν με νεοκλασικά κτίσματα, ενετικά πυργόσπιτα και πετρόχτιστα σπίτια. Οι τύποι των σπιτιών που συναντά κανείς είναι το μακρυνάρι, πύργοι και πυργόσπιτα, σπίτια με διάφορες κατόψεις αγροικίας και αρχοντικά. Άλλα κτίσματα είναι τα κονάκια, οι βρύσες με το χαρακτηρι­στικό μπουσουνάρι ή με στέγαστρο, οι νερόμυλοι, οι περιστεριώνες.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της ανδριώτικης αρχιτεκτονικής είναι η ορατή πλακοειδής λιθοδομή, το «σαρδέλωμα» (εξωτερικοί σοφάδες), ο κάναλος (υδρορροή), τα στήματα στους μαντρότοιχους (όρθιες πλάκες τοποθετημένες κάθετα μεταξύ οριζοντίων) κ.λ.π. Αρκετά πέτρινα γεφύρια σώζονται στις ρεματιές του νησιού. Κατασκευασμένα με σχιστόλιθο, λιτά και εναρμονισμένα με το τοπίο, αποτελούσαν μέρος του παλιού συγκοινωνιακού δικτύου.

Στην Άνδρο λειτουργούσαν στις αρχές του αιώνα δεκάδες νερόμυλοι Στην κοιλάδα- φαράγγι των Διποταμάτων, που ξεκινά από το Γιανισσαίο και καταλήγει στο όρμο του Συνετίου, διατηρούνται νερόμυλοι σε πολύ καλή κατάσταση. Η κοιλάδα έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή και τα κτίσματά της αποτελούν νεώτερα προβιομηχανικά μνημεία. Ανάλογο δίκτυο νερόμυλων υπάρχει και στους Φρουσαίους, κοντά στον Αμόλοχο, ενώ μεμονωμένοι νερόμυλοι βρίσκονται διάσπαρτοι και σε άλλες περιοχές του νησιού. Στο νησί υπήρχαν και μερικοί ανεμοκίνητοι αλευρόμυλοι, ανάμεσα στους οποίους και ανεμόμυλοι οριζόντιας φτερωτής, τύπος ιδιαίτερα σπάνιος στην Ελλάδα. Ένας από αυτούς σώζεται σε καλή κατάσταση κοντά στο Πισκοπειό. 

Andros-4 

Ιστορικά στοιχεία:

Το όνομα του νησιού κατά την επικρατέστερη άποψη του Διόδωρου του Σικελιώτη προέρχεται από τον στρατηγό Άνδρο του Ραδάμανθυ, βασιλιά της Κρήτης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ανδρος διατέλεσε υπό Κρητική κυριαρχία όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Λείψανα οικισμού της Γεωμετρικής περιόδου (90ς-70ς αι. π.Χ.) σώζονται στη θέση Ζαγορά στην ΝΔ ακτή του νησιού κάτω από το Ζαγανιάρι

Πρωτεύουσα της Άνδρου κατά τους Κλασικούς χρόνους ήταν η Παλαιόπολη. Πιστεύεται ότι γύρω της υπήρχαν πενήντα περίπου οικισμοί, ενώ την ευημερία της περιόδου αυτής μαρτυρά και η πλούσια νομισματοκοπία. Σχετικά ευρήματα μαζί με τον Ερμή της Ανδρου φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Χώρα.

Από τον 40 αι π.Χ. χρονολογείται ο περίφημος κυλινδρικός πύργος του Αγίου Πέτρου. Εικάζεται πως ήταν αποθήκη μετάλλων, παρατηρητήριο και τόπος «φρυκτωριών» , του συστήματος δηλαδή που με φωτιές μετέδιδε ειδήσεις. Η Άνδρος θα βρεθεί διαδοχικά υπό την κατοχή των Μακεδόνων, των Ρωμαίων και των Φράγκων.

Τον οικισμό του Στρόφιλα στην Άνδρο έφεραν σχετικά πρόσφατα στο φως οι ανασκαφές της ΚΑ' Εφορείας Αρχαιοτήτων. 

Πρόκειται για οικισμό της Νεολιθικής Εποχής που αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Σταυροπέδας, στη δυτική ακτή του νησιού. Είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής που εντοπίστηκε στο Αιγαίο και εκτείνεται σε έκταση που καλύπτει περίπου 25-30 στρέμματα στο κέντρο του οροπεδίου του Στόφιλα.

Ο οικισμός χρονολογείται περίπου το 4000 π.Χ. και χαρακτηρίζεται σαν ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος Νεολιθικός οικισμός του Αιγαίου.

Από τον 11 ο αι μ.Χ. χρονολογούνται οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες, σταυ­ροειδείς εγγεγραμμέναι, όπως οι Ταξιάρχες στο Υψηλού, στη Μελίδα και τη Μεσσαριά, όπως η Κοίμησις της Θεοτόκου στο Μεσαθούρι

Επισκέψιμα είναι τα μοναστήρια της Αγίας (Ζωοδόχος Πηγή), του 14ου αι, κοντά στο Μπατσί, του Αγίου Νικολάου (του 1560 ανακατασκευασμένο κατά τον 18ο αι) κοντά στα Αποίκια, της Παναχράντου (του 1662) κοντά στα Φάλλικα, της Αγίας Μαρίνας νότια των Αποικίων.

Στην Αγία Τριάδα στο Κόρθι στεγαζόταν από το 1813 το μοναδικό ίσως προεπαναστατικό σχολείο της Άνδρου που ιδρύθηκε από τον Σαμουήλ Πλασίμη. Δίπλα στην Αγία Τριάδα υπάρχει κτίσμα το οποίο φιλοξενούσε τους δασκάλους και σημαντική βιβλιοθήκη.

Επί Τουρκοκρατίας «γεννιέται» η λαϊκή ρήση «Αν σ'αρέσει μπάρμπα-Λάμπρο ξαναπέρνα από την Ανδρο» . Στις 10 Μαϊου 1821 ο Θεόφιλος Καϊρης σηκώνει το λάβαρο της επαναστάσεως.

Στους νεώτερους χρόνους η Ανδρος παρά τα πισωγυρίσματα του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα βρεθεί στην κορυφή της εμπορικής ναυτιλίας και της οικονομικής ευημερίας. Άς σημειωθεί ότι ο Ανδριώτης Δημήτρης Μωραΐτης εγκαινίασε τη γραμμή Ελλάδας - Βορείου Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ το 1939, η Άνδρος ήταν δεύτερη μετά τον Πειραιά σε αριθμό νηολόγησης πλοίων 

Andros-5  Andros-6

Πολιτισμός:

Οι εκδηλώσεις που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την Άνδρο ως πολιτιστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει κάθε καλοκαιρινό τρίμηνο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εκθέσεις διεθνούς κύρους. Ακολουθεί το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως με την οργάνωση εικαστικών και μουσικών δρώμενων με την επωνυμία «Πλόες».

Μεγάλη είναι η συμβολή της Καϊρείου βιβλιοθήκης στη μελέτη και τη διατήρηση της πνευματικής παράδοσης του νησιού και των Ανδριωτών. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μεγάλη και σπάνια συλλογή δυσεύρετων εκδόσεων, χειρογράφων, ιστορικό αρχείο αλλά και ποικίλα έργα τέχνης, ενώ στις δραστηριότητές της περιλαμβάνει ακόμα και την προστασία της φύσης.

Ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου από το 1957, με πρωτοβουλία του Γιάννη Β. Γουλανδρή, θέσπισε τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα ανοικτής θαλάσσης, Φαλήρου - Άνδρου - Φαλήρου, που από τότε διεξάγεται αδιαλείπτως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου. Από το 2006 και επί προεδρίας Μιχαήλ Κοκκίνη ο Αγώνας διεξάγεται πλέον, κάθε χρόνο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Κατά καιρούς φιλοξενείται στην Άνδρο ράλλυ- αυτοκινήτων αντίκα.

Το χορωδιακό φεστιβάλ του Μουσικού Συλλόγου τον Ιούνιο είναι πια καθιερωμένο και το καλοκαίρι οι εξωραϊστικοί σύλλογοι του νησιού γλεντούν παραδοσιακά με μπάλλους, γιορτές ούζου, ρακής και αναβίωση παραδοσιακών εθίμων.

Το παραδοσιακό ανδριώτικο φαγητό είναι η φουρτάλια, συνοδευόμενη από ντόπιο τυρί, αρμεξιά ή βολάκι, πετρωτή, και συνετιανό κρασί. Παραδοσιακά γλυκά είναι τα αμυγδαλωτά και τα καλτσούνια, καθώς και τα γλυκά κουταλιού. Εάν βρεθεί κανείς σε γάμο ή βαφτίσια δοκιμάζει την παραδοσιακή σουμάδα, ενώ το Πάσχα «τρώει» λαμπριάτη (γεμιστό αρνί με αυγά μυρωδικά και τυρί) Τα μάσκουλα της Ανάστασης και Κυριακής του Πάσχα στις Στενιές αλλά και στην Καμάρα στην Χώρα είναι το σήμα κατατεθέν της πασχαλιάς…  

Andros-7

Τα παλιά μονοπάτια της Άνδρου:

Σε μια εποχή που ο όρος trekking έχει πολιτογραφηθεί σε κάθε χώρα του δυτικού κόσμου, ο επισκέπτης του νησιού δεν πρέπει να χάσει μια πολύτιμη ευκαιρία. Να βιώσει με διαφορετικό τρόπο τα αρώματα της φύσης μέσα από μονοπάτια και λιθόστρωτα, δίπλα σε ξερολιθιές και νερόμυλους, στο φαράγγι των Διποταμάτων, στις Εβρουσές και στον Αμόλοχο. Να γνωρίσει από κοντά τους ανεμοκίνητους αλευρόμυλους του Πισκοπειού και τα παραδοσιακά λιοτρίβια στα Ρέματα και στον Πιτροφό. Να δει την φάμπρικα-μακαρονοποιείο των Στενιών και τις κλώστρες στα Υψηλού. Να ανακαλύψει στα υπέροχα μονοπάτια της Καππαριάς, την κάππαρη να φυτρώνει μέσα απ' τους περιστεριώνες.

Πηγές Βοηθήματα: Δ. Ι. Πολέμης, «Ιστορία της Άνδρου». Γ.Λυγίζος «Παλιά Αντριώτικα Σπίτια».

Άνδρος Λεύκωμα, «Έκδοση Ένωσις Ανδρίων-Ανδριακή Εφημερίδα». Δ. Π. Πασχάλης, «Ιστορία της Νήσου Άνδρου». Εκδόσεις Γ. Δαρδανός. 
0 Σχόλια

Απρίλιος 2016

April-2016

Εορτολόγιο

Πέμπτη,
5 Μαΐου 2016
Ανατ.: 05.29
Δύση: 19.14
Σελήνη
28 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Πέμπτη Διακαινησίμου
Ειρηναίος, Ειρηναία, Ειρήνη, Εφραίμ
Ακολουθεί...
6/5
Σεραφείμ, Ζωοδόχου Πηγής, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ, Ζήσης, Ζωή, Ζώης

Online χρήστες

Έχουμε 471 επισκέπτες και 1 μέλος σε σύνδεση
marianna

Δημοσκοπήσεις

Δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις