Αρχική arrow Εν Άνδρω arrow Τα συν και τα πλην της Άνδρου

Τα συν και τα πλην της Άνδρου

(0 ψήφοι)

Η Άνδρος έχει αρκετά πλοία και πολύ περισσότερα δρομολόγια στη γραμμή της σε σχέση με τα άλλα νησιά. Τρία πάνε κι έρχονται καθημερινά. Και ένα που θα μπει τον Ιούλιο τέσσερα. Συν τα τοπικά δρομολόγια που υπάρχουν τα Σαββατοκύριακα και τα οποία το καλοκαίρι είναι καθημερινά.

Ο χρόνος της διαδρομής είναι μόνο δύο ώρες. Προσθέστε πως οι Ανδριώτες της Αθήνας και της Αττικής πηγαινοέρχονται ολοχρονίς στο νησί είτε για να δουν το σπίτι, είτε για να ξεφύγουν το Σαββατοκύριακο. Βάλτε και πως οι Ανδριώτες του νησιού πετάγονται συνεχώς για δουλειές στην Αθήνα. Αθροίστε το ότι οι Αθηναίοι έχουν ανακαλύψει την Άνδρο του Σαββατοκύριακου. Έτσι θα καταλάβετε γιατί η Άνδρος είναι ένας από τους πλέον εύκολους προορισμούς των Κυκλάδων.

Τώρα σημειώστε, πως Άνδρος, στους ναυτικούς χάρτες, σημαίνει κεντρικό Αιγαίο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη θαλάσσιας ομορφιάς. Σε αυτή τη θαλάσσια ομορφιά βάλτε πως η Άνδρος για τα δεδομένα των Κυκλάδων θυμίζει Πήλιο (με τρεχούμενα νερά, καταπράσινες εύφορες κοιλάδες, ωραίες παραλίες). Και τότε θα έχετε τον τέλειο τουριστικό προορισμό.

  Πολλά είναι τα νησιά που θα ήθελαν να έχουν αντίστοιχη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση. Και ακόμα περισσότερα ζηλεύουν την προνομιακή θέση της Άνδρου έναντι της Αττικής. Τώρα πως γίνεται και με τόσα συν στο νησί ορισμένοι να είναι στο πλην, αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό!

Κατόρθωμα να είσαι πλην στην Άνδρο. Και επίτευγμα να μην βλέπεις τα λάθη σου και να σου φταίνε οι άλλοι για τα δικά σου σφάλματα και αδυναμίες. Βέβαια τι να κάνεις; Παραφράζοντας έναν πρώην πρωθυπουργό, που τα έκανε κι αυτός μαντάρα, θα έλεγε κανείς: «Αυτή είναι η Άνδρος».

Όμως, αυτή είναι η Άνδρος αυτών που είναι στα πλην. Δεν είναι η Άνδρος αυτών που ξανοίχτηκαν στα πέλαγα και έκαναν το νησί  κυρίαρχη ναυτική δύναμη. Δεν είναι η Άνδρος των μεγάλων ιδρυμάτων και των δωρεών. Δεν είναι η Άνδρος των μεγάλων καλοκαιρινών εκθέσεων. Δεν είναι η Άνδρος που λάμπρυνε τη Χώρα και ανέδειξε το Μπατσί σε τουριστικό κέντρο δημιουργώντας νέο εισόδημα για το νησί. Δεν είναι η Άνδρος της δημιουργίας και της νοικοκυροσύνης. Αυτή την Άνδρο τη βλέπουμε γύρω μας συνέχεια.

Κάθε Ανδριώτης «έχει κάνει τα κουμάντα του», όπως έλεγε και ο πατέρας μου. Και επειδή οι Ανδριώτες είναι νοικοκυραίοι …βαριούνται να κάθονται! Και βρίσκουν πάντα δουλειά να κάνουν. Χαίρομαι ιδιοκτήτη γειτονικής ταβέρνας στο Υψηλού, που με λίγους φίλους και μερικά ευρώ υλικά ανακαίνισε πλήρως το χώρο του. Μπήκα και τα έχασα. 100% καλύτερο το αποτέλεσμα. Χωρίς διακοσμητή ή αρχιτέκτονα. Κάτι τέτοιοι Ανδριώτες ανασκεύαζαν επί έναν αιώνα το εκκλησάκι της Αγίας Θαλασσινής. Και από ένα απλό λαϊκό χωριάτικο κτίσμα με επίπεδη στέγη πάνω στο βράχο το μετέτρεψαν σε ένα κόσμημα: Με δίριχτη στέγη και μικρό καμπαναριό πάνω από τα κύματα του Νειμποριού.

  Στη ναυτική Άνδρο είναι γνωστό πως για το για το στραβό αρμένισμα δεν φταίει ο γιαλός και φταίνε τα πληρώματα. Φταίνε οι καπεταναίοι. Που δεν ξέρουν ή δεν κάνουν τη δουλειά τους. Και γι’ αυτό αποτυγχάνουν. Έχουμε πολλά παραδείγματα κακών καπεταναίων. Κακός καπετάνιος είναι αυτός που δεν ξέρει να εκμεταλλευτεί τη χρυσοφόρο γραμμή Άνδρο-Ραφήνα. Και μετά του φταίνε οι ταξιδιώτες. Κακός καπετάνιος είναι ο εστιάτορας που βαριέται, δεν έχει ποιότητα και σωστές τιμές. Και μετά του φταίνε οι πελάτες. Κακός καπετάνιος είναι και ένας δήμαρχος που επί  χρόνια δεν έκανε τίποτα. Και μετά του φταίνε οι κάτοικοι.

  Υπάρχει, λοιπόν, η Άνδρος των συν και η Άνδρος των πλην. Για τα πλην μερικοί θα ψάξουν για δικαιολογίες. Μόνο που την εποχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης οι δικαιολογίες μοιάζουν παρωχημένες και πολύ φθηνές. Και για τα παρωχημένα, αλλά και για τα φτηνιάρικα, δεν υπάρχει ζήτηση σήμερα…

  Υ.Γ. Κάποιοι ρώτησαν γιατί δεν γράφω για το φλέγον θέμα των σκουπιδιών. Μα όλα όσα συμβαίνουν τα έγραψα εδώ και καιρό. Τώρα τα γράφουν άλλοι. Διαβάστε τα στις μέσα σελίδες. Η Άνδρος έχει πια φωνή. Τη δική σας φωνή. Διαβάστε τι λέει ο δήμαρχος. Διαβάστε τι λένε οι κάτοικοι και οι σύλλογοι. Διαβάστε τι λέει η αντιπολίτευση. Και βγάλτε τα συμπέρασμα σας. Γράμματα ξέρετε.

Φύλλο Απριλίου 2012

   April-2012

Εορτολόγιο

Δευτέρα,
21 Μαΐου 2012
Ανατ.: 05.15
Δύση: 19.28
Νέα Σελήνη
Παγκόσμια Ημέρα της Πολιτιστικής Ανάπτυξης
Σήμερα Γιορτάζουν
Κωνσταντίνος, Ελένη, Νάντια
Ακολουθεί...
23/5
Απόδοσις Εορτής Πάσχα

Μας διαβάζουν...

Έχουμε 142 επισκέπτες σε σύνδεση

Δημοσκοπήσεις

Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στις Κυκλάδες;

Αποτελέσματα